"Ik ben slecht op camera." 3 tips die je gaan helpen om met meer zelfvertrouwen op camera te communiceren

“Ik ben slecht op camera”, “Ik klink raar op video”, “Ik ben niet fotogeniek”, “ik praat slecht op camera"

Ik heb de bovenstaande overtuigingen de laatste jaren vaak gehoord, vaak bedrijven of personen die eerder geëxperimenteerd hebben met video-content In dit artikel ga ik je 3 tips meegeven die je kunnen helpen om met meer zelfvertrouwen op camera te staan. Gebruik deze tips zeker! Je zal verrast zijn met hoe veel beter je op camera gaat communiceren.

Ik kan je hierbij geruststellen dat je zeker niet de enige bent die zo denkt. In feite, dat is een angst die bij de meeste voorkomt. Ik vond het zelf ook erg moeilijk om mezelf op camera te zien of horen, ik kon er moeilijk tegen, maar ben het nu al gewoon en het word ook gewoon steeds makkelijker.

Vaak vraag ik aan diezelfde mensen die schrik hebben om in de camera te praten; “Ben je goed met mensen?”, (verkopen/relatiebeheer) De meeste steken dan hun borst vooruit en antwoorden; “ja, ik ben erg goed met mensen”.

Waarom is het dan dat we zo goed zijn met mensen, maar slecht op camera?

Tip #1 : De camera is een persoon

Zie de camera in als persoon en niet als camera! Het zal je enorm vooruithelpen. Beeld het in als 1 op 1 gesprek.

Tip #2 : Niet Stoppen!

Heb je al eens opgemerkt hoe tijdens een live nieuws uitzending journalisten tijdens een storm gewoon doorgaan met praten, dat is omdat ze met een “niet stoppen” mentaliteit zitten. Dit is waarom je niet mag stoppen:

-Op het moment dat je weet dat je mag stoppen ga je veel vaker stoppen.

-De meeste fouten die we op camera maken kunnen gefixt worden door de video-editor in de post-productie fase.

-Door niet te soppen en het af te maken werk je de “schets” fouten weg zoals je dat zou doen bij een artikel.

De regel “niet stoppen” is iets waaraan we onszelf altijd houden bij het maken van video. Vergelijk het met een sales gesprek. Je mag niet in het midden stoppen en zeggen “oops, ik moet opnieuw beginnen.” Ga met diezelfde mindset van start bij het opnemen van een video.

Tip #3 : Maar je mag het opnieuw doen

Ook al is het de bedoeling dat je niet stopt tijdens het opnemen van een fragment, is het helemaal ok om het helemaal opnieuw te doen eens je klaar bent. Vaak omdat we “op onze woorden proberen te komen” tijdens de eerste take, gaat de manier waarop we onze boodschap communiceren niet zo vlot of precies zoals we het zouden willen.

Het is verrassend hoe we iets zeggen tijdens de 2de poging. Met een grotere lach, meer precisie en meer duidelijkheid, dit natuurlijk als je je houdt aan de “niet stoppen” regel.

Dat zijn 3 regels waaraan je je zeker moet houden om beter op camera te zijn.

Voor de rest kan ik je adviseren om hier steeds op te oefenen. Het zal wel even duren vooraleer je makkelijker opnames maakt op camera, maar door te oefenen zal dit steeds beter gaan. We moeten onszelf op camera brengen, dit omdat we steeds minder snel op afspraak gaan, of buiten komen, we gaan vaker eerst online kijken en zoeken, daarom dat je jezelf al naar de klant moet brengen, en dat doe je door video.

Ik hoop dat deze 3 tips handig voor je waren. Heb je hulp nodig met video voor je business? Contacteer ons zeker en we helpen je graag een handje.