Hoe maak je een bedrijfsfilm: De ultieme gids

Elk bedrijf heeft een verhaal dat vertelt moet worden. Het is een verhaal dat de essentie van je bedrijf weergeeft en vertelt waarom je doet wat je doet. Het is ook een kans om je verhaal aan meer mensen te vertellen dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Je wilt dat mensen weten over de geweldige dingen die jouw bedrijf doet en de positieve impact die het heeft op het leven van mensen. Het is belangrijk om te onthouden dat een bedrijfsvideo meer is dan slechts een paar minuten aan beeldmateriaal. Dit artikel behandelt alles wat je moet weten om een bedrijfsvideo te maken die het verhaal van je bedrijf met impact vertelt.

Wat is een bedrijfsvideo?

Een bedrijfsvideo is een promotievideo die laat zien wat je bedrijf doet en waarom het zo bijzonder is. Het kan worden gebruikt om veel nieuwe klanten aan te trekken, nieuwe investeerders te werven, of gewoon om te laten zien wat je bedrijf anders maakt dan de rest.

Het kan zo kort zijn als een paar seconden beeldmateriaal of zo lang als een paar minuten. Hoewel er veel verschillende soorten bedrijfsvideo's zijn, komt het allemaal neer op het vertellen van je verhaal op een meeslepende en boeiende manier.

Waarom is een bedrijfsvideo belangrijk?

Bedrijven besteden veel tijd en moeite om zichzelf te vermarkten. In ruil daarvoor moeten mensen echter wel van hun producten en diensten afweten. Het maken van een bedrijfsfilm heeft heel wat voordelen waar mensen niet van bewust zijn. Het is je 24/7 elevator pitch die overal en altijd te bekijken is. Je kan hier een uitgebreid artikel lezen over de voordelen van een bedrijfsfilm.

Structuur van een bedrijfsvideo

Zoals bij elke vorm van commerciële reclame, zijn er ook bij het maken van een bedrijfsfilm een aantal basisprincipes. De eerste is het vertellen van een verhaal: Wat maakt je anders? Wat maakt onderscheidt je bedrijf? Dit maakt allemaal onderdeel uit van het verhaal.

  1. Begin altijd eerst met de waarom van je bedrijf. Waarom bestaat je bedrijf? Waarom is er een behoeft aan je product? Wat voor probleem wil je gaan oplossen?

  2. Stel jezelf voor, wie ben je en wat is je rol binnen het bedrijf?

  3. Wat doet je bedrijf? Hier dien je de kijker en algemeen overzicht te geven van wat ze bij je kunnen vinden/kopen.

  4. Wat onderscheidt je bedrijf? Dit is de kern van je video, de essentie van je business. In deze sectie moeten je kijkers zien hoe het is om met jouw business samen te werken en wat je business anders maakt dan de concurrentie.

  5. Call to action. Nadat de kijkers je video hebben gezien is het tijd dat ze actie gaan ondernemen. Wil je dat ze je bellen? Of per mail contacteren? Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

Het is ook belangrijk dat de kijker een emotionele connectie maakt met de ondernemer of het bedrijf. Daarom dat we ook altijd ondernemers vragen om zich uit te spreken over wat ze voldoening geeft tijdens hun job. Dit soort vragen zorgen ervoor dat de ondernemer emoties opwekt waaraan de kijker zich kan binden.

Maak een script

Het is belangrijk om een script te hebben voordat je begint met het opnemen van je video. Dit zal helpen om het meeste uit je video strategie te halen. Je wilt geen opnames maken van werknemers en een klant die de deur binnenkomt. Je wilt er zeker van zijn dat je beelden opneemt die het verhaal van uw bedrijf ondersteunen.

Het script is ook een kans om creatief te zijn. Mensen zullen eerder geneigd zijn een video te bekijken als deze interessant voor hen is.

Gebruik een redactionele kalender

Bij het maken van een bedrijfsvideo moet je niet alleen denken aan het filmen en in elkaar zetten van het materiaal, maar ook aan een heleboel andere dingen. Zo heb je de montage, geluid, muziek, kleur, en nog veel meer waar allemaal rekening mee moet worden gehouden. Het is belangrijk om een redactionele kalender te hebben, zodat je niets vergeet tijdens het proces.

Je kan een redactionele kalender gebruiken op een spreadsheet of Google Docs. Op deze manier kun je alles bijhouden van wanneer je filmt tot wanneer je de video aan het bewerken bent. Het zal je ook helpen om het allemaal op tijd af te krijgen.

Een redactionele kalender is ook handig om het hele proces in te plannen en om te zien hoe lang alles duurt.

Zorg voor het juiste talent

Het kiezen van het juiste talent is cruciaal voor elke bedrijfsvideo. Selecteer medewerkers die de beste vertegenwoordigers van het bedrijf zijn. Het hoeft niet per se de bedrijfsleider te zijn. Vaak komt het voor dat er andere werknemers zijn die het bedrijf beter kunnen vertegenwoordigen.

Filmen

Nadat je alles hebt voorbereid is het tijd voor camerawerk. Huur je iemand of ga je zelf opnames maken? Als je zelf de opnames wilt gaan maken, heb ik in dit artikel een overzicht voor je van de filmapparatuur die je nodig zal hebben.

Als je toch beslist om iemand in te huren, dan is het belangrijk dat ze het script volgen, en beelden gaan opnemen die belangrijk zijn om je bedrijfsverhaal te ondersteunen. Het grootste deel van het werk gebeurt dus voor er gefilmd wordt. Daarom dat het belangrijk is dat je alles zo goed mogelijk plant.

Conclusie

Een bedrijfsvideo is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van een bedrijf. Het geeft het publiek een kijkje in wat het bedrijf doet en waarom ze de ideale partner zijn voor een bepaald probleem. Het kan worden gebruikt om nieuwe klanten of investeerders aan te trekken. Het kan ook worden gebruikt om te benadrukken wat het bedrijf onderscheidt van de massa.