Wanneer je GEEN videocontent moet maken...

“Waar geld aan video content wordt weggesmeten”: Wanneer je GEEN videocontent moet maken:

Na vele gesprekken gevoerd te hebben met ondernemers uit meerdere sectoren, liepen we steeds vaker aan tegen ondernemers die wilde investeren of die geïnvesteerd hebben in video content.. voor de verkeerde redenen.

Er zullen momenten zijn waarbij video niet de meest effectieve manier is om informatie over te brengen. Dit zorgt ervoor dat budgetten spijtig genoeg in de prullenbak belanden. Ook al laat je deze video intern produceren, het is veel tijd dat eraan verloren gaat. Niet enkel kan een video onbruikbaar zijn, deze kan ook tegenwerken als het bijvoorbeeld een website minder aangenaam maakt voor een bezoeker.

Hieronder een aantal verkeerde redenen om te investeren in video content. Herdenk best je videostrategie als je zelf één van die redenen hebt:

1: Wanneer er niks word toegevoegd door het maken van een video.

Ja, video is een mix tussen bewegende beelden, teksten, grafieken en geluiden. Een effectieve video moet wel meer zijn dan een mix van de bovenvermelde elementen.

Als je jezelf bevind in een situatie waar je geschreven tekst (in een PowerPoint) letterlijk naar een video converteert, dan heb je alvast een sterke indicatie dat je de verkeerde richting aan het opgaan bent.

Je moet jezelf afvragen “heeft deze video een toegevoegde waarde in vergelijking met tekst en een aantal foto’s?” “Communiceren we iets beter of duidelijker met de video?”.

2: Wanneer de doelgroep op zen eigen tempo wil doorgaan.

Wanneer je naar een wat langere educatieve of product video aan het kijken bent, kan het vaak zijn dat je een gedeelte moet pauzeren of herbekijken. Nog erger is wanneer over de overdracht van informatie op een laag tempo gebeurt. Het gevolg hiervan is dat de kijker vaak de video doorspoelt en belangrijke informatie mist.

Dit is een goed voorbeeld van waar je soms toch beter een aantal simpele bullet-points en wat foto’s gebruikt om informatie efficiënter over te brengen.

3: Wanneer je onzeker bent over wat je probeert te bereiken met de video.

Als jij voor je (geplande) video deze zin niet kan aanvullen: “Met deze video proberen we ...  te behalen.” Dan is het beter dat je je video strategie nog eens goed herbekijkt.

Hoe specifieker het doel van een bepaalde video, hoe beter. Als je met één video verschillende doelen probeert te bereiken, is het soms goed om een video op te splitsen en om die aantal doelen per aparte video’s te behalen. Zo kan je bij elke video ook een meer passende call-to-action plaatsen.

Een concreet voorbeeld van wat we bedoelen met het bovenstaande.

Heel vaak zie ik bedrijven de volgende fout maken met hun video. Ze maken een bedrijfsfilm waar ze:

1.      Informeren over wat hun bedrijf doet.

2.      De producten die ze aanbieden in detail beschrijven.

3.      Vele werknemers aan het woord laten zodat de kijker alvast een persoonlijke kennismaking heeft met meerdere leden van het bedrijf.

Een bedrijfsfilm dient de kijker enkel een goed overzicht te geven van wat een bedrijf doet en ze ook tonen waarom je best voor een specifiek bedrijf kiest voor je behoeften. Het bovengenoemde voorbeeld probeert 3 doelen in 1 video te bereiken. Hoe kan je dit oplossen?

Simpel: Maak een bedrijfsfilm dat de kijker een goede intro geeft.  Maak verschillende productvideo’s waar je dan in meer detail over een specifiek product kan informeren. Deze kunnen dan ideaal op de landingspagina van een specifiek product geplaatst worden. En als laatste kan je elke werknemer ook in een aparte korte video zichzelf laten voorstellen onder de vorm van bio-videos die mooi passen in een email aftekening of Team pagina op je website.

Weet dus goed wat je met een video wilt bereiken, hoe je dit wilt communiceren en wat voor meerwaarde de video als communicatiemiddel je kijkers geeft.